MONTENEGRO BY CAMPER

So far, camper tourism has not been on the priority list of Montenegro’s tourism development. Mainly due to the lack of good campgrounds in Montenegro, many camper tourists just pass along the Montenegrin and Albanian coast on their way to Greece.

But things are gradually changing. More and more camper fans decide to spend some time in Montenegro and explore the natural beauties of its mountains, rivers and lakes. New campsites offer proper facilities. “Panoramic roads” are promoted and appropriate brochures are distributed at international holiday fairs….

Many camper tourists like to travel in organized groups, but I would like to recommend a picturesque tour to all individual camper lovers who are interested in “authentic” experiences. It is a great adventure to discover the untouched nature of North Montenegro, meet the hospitable inhabitants of mountain villages and learn more about the culture of a rather unknown part of the Balkans.

Bay of Kotor

As you would probably enter the country from Dubrovnik, you should not miss the Bay of Kotor. Camp “Naluka” in Morinj, not far from Kotor offers great opportunities to explore the surroundings. Take the local “Blue Line” bus to Kotor, a vibrant UNESCO world heritage site, and enjoy the beautiful old town. Would you like to climb the city walls? Then you should make an early start, as it can be very hot during the day. A boat tour to Perast and the romantic island of “Our Lady of the Rocks” is another amazing experience. The friendly camping owner can arrange a boat for you!

Etno selo Vukovic

Durmitor National Park

The tour continues via Nikšić to Durmitor National Park. Many tourists, who visit the mountainous area of Montenegro for the first time, are deeply impressed by the wonderful karst landscapes. In the “capital” of the National Park, Žabljak, you will find several campsites. I would recommend “Kod Boće”; the owner can arrange a spectacular jeep safari for you, called Ring around Durmitor. A fantastic experience! But nature lovers who would like to make hiking tours in the surroundings probably prefer Camp “Ivan Do”, in the vicinity of the crystal-clear Black Lake (Crno Jezero).

Bijelo Polje

From Žabljak, it is not far to Tomaševo near Bijelo Polje. A few years ago, Etno selo Vuković opened an attractive campground here, in the middle of unspoiled nature. Take a rest or make an excursion to the village of Bistrica or a hiking tour in the Bjelasica mountains (organized by RAMS Travel Agency – Bijelo Polje).

Skadar Lake

The trip to Skadar Lake National Park leads you through a magnificent landscape. Don’t miss Biogradska Gora National Park. Make a walk around Biogradsko Lake. Visit the medieval Morača Monastery. Or maybe you would like to visit Podgorica, the capital of Montenegro.

Just 1 km from Virpazar is Camp Virpazar, a small campsite with excellent facilities. The owner will welcome you with a glass of home-made grape brandy. As Skadar Lake is a bird reserve, you can book a boat trip on the Lake (organized by Skadar Lake Boat Milica) and watch Dalmatian pelicans.

Ulcinj

The trip continues southwards to Ulcinj, the most southern town on the Montenegrin Coast. Visit the medieval town and enjoy the 12 km long sandy beach at Camping Safari Beach.

From there it is just a short distance to the Albanian border (Muriqan) and the city of Shkodra. Lake Shkodra Resort (7 km north of Shkodra) is one of the best campsites of the Balkans and a perfect place to relax a few days.

An insider tip

There is another possibility to travel to Shkodra: from Bijelo Polje you can take the road to Plav in Prokletije National Park and pass the Albanian border near Gusinje. The newly constructed Kelmend road is one of the highlights of North Albania.

If you want more information about the individual highlights, double-click the bold and cursive words to get to the appropriate links.

Good luck and have a nice trip!

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Comment

 1. Paul Wouters says: Reply

  Hallo Marianne, mijn complimenten voor je blog die ik nu bezig ben te lezen. Gedurende een aantal weken ben ik bezig onze camperreis aan het voorbereiden naar de Balkan en dan specifiek Montenegro en Albanie, zo komen jullie ervaringen heel goed van pas. Mijn vrouw en ik zijn niet aan tijd gebonden, een luxe die ons in staat stelt om gedurende langere tijd ergens te verblijven met onze camper en we zijn ook doorwinterde wandelaars.. Bezienswaardigheden die we zeker willen zien zijn Kotor, Durmitor, Nevidio Canyon, Tara kloof, Biogradska Lake Biograd, Ali Pasha Springs, maar er kunnen er nog altijd bijkomen. Skadar Lake zou er ook bij kunnen staan maar als ik de wegen bekijk die ernaar toelopen zijn die volgends mij niet gechikt voor een camper van 6.5m lang en 2.3m breed. We willen ook na Ali Pasha Springs naar Skoder via de New Kelmend Road.
  Als u nog tips heeft over bezienswaardigheden die een “ must “ zijn dan mag je ons altijd informeren, ook wat betrefd tradioneel eten graag tips.

  1. Hallo Paul, leuk dat jullie een camperreis naar Montenegro en Albanie gaan maken.
   Ik zal even je vragen beantwoorden. Skadar Lake is echt de moeite waard. De weg die langs de westelijke oever gaat, van Virpazar richting Ulcinj, waar je ook de grens met Albanie bij Shkodra hebt, is inderdaad smal maar best te doen (als je goed kunt rijden). Wij hebben het ook met een groep campers gedaan en we hebben zelf een buscamper met een lengte van 6.3 m. Als je niet in het zomerseizoen (juli en augustus) reist, is er maar weinig verkeer en dus ook weinig tegenliggers. Niet doen als je hoogtevrees hebt! De andere weg naar Skadar Lake is vanuit het noorden via Podgorica naar Virpazar en verder door een lange tunnel naar de kust – prima weg. Een boottocht over Skadar Lake om pelikanen en andere vogels te spotten is wel fantastisch! MAar als je uit Noord-Montenegro naar Albanie reist, kun je toch maar beter de Kelmend Road nemen.
   De Kelmend Road is uitstekend, alleen de eerste paar kilometers na de grens bij Gusinje zijn wat minder. Er zijn twee houten bruggen die een beetje wankel lijken, maar wij zijn er ook met grote Hymers over gegaan, geen enkel probleem.
   Als je in Lake Shkodre Resort verblijft (7 km ten noorden van Shkodra) kun je een prachtige trip naar Theth in de Albanese Alpen maken. De campingeigenaar kan dat organiseren. Echt de moeite waard.
   Ik zal binnenkort een tekst over Albanie met de camper publiceren, dus daar kun je misschien nog andere ideen vinden.
   Traditioneel eten? Vlees van de gril (cevapcici – dat zijn kleine gekruide worstjes), beekforel, lamsvlees en aan de kust natuurlijk vis.
   Veel succes met de planning en als je nog iets wilt weten, schrijf me maar.
   Groetjes,
   Marianne

   1. Paul Wouters says: Reply

    Hallo Marianne, fijn dat je me zo snel hebt geantwoord, Skadar Lake blijft me wel boeien en vasthouden, nu heb ik wel wat ervaring in de bergen met de camper, rij al 10 jaar ermee en bijna heel Zuid-Europa bezocht waaronder verschillende malen Griekenland en Kreta. Alleen mijn vrouw houd er niet zovan om met de camper op smalle bergwegen te rijden zonder randbescherming. Als we in Montenegro een camping vinden waar de camper kan staan en de mogelijkheid is er, om in de buurt een auto huren, kunnen we op die manier de minder gemakkelijke toegankelijke plekjes ontdekken. Een auto huren is een optie waar we in het buitenland al meer gebruik van hebben gemaakt. Lake Shkoder Resort staat ook op het programma, is op fietsafstand van Shkoder en de tip naar Thet nemen we zeker mee. Wij dachten ook aan een georganiseerde tocht over het Komani Lake (info op http://www.komanilake.com). Omdat we waarschijnlijk juni / juli in Montenegro en Albanië zullen zijn willen we zoveel mogelijk de kust vemijden ivm de drukte. Augustus wordt dan Griekenland met de Viklos kloof, het gebied eromheen daarna het eiland Evia, september misschien de Pilion.
    Bedankt voor je info, groetjes
    Annemiek en Paul

 2. […] with our camper van through Montenegro, we have discovered several campsites that have improved or are improving […]

 3. Hello! Looking for camping in Montenegro I found your site and I have one question which you might be able to answer: are there companies renting campervans (in Podgorica)? Thank you! Best, Sandra

  1. Good morning! As far as I know, there are no companies renting campervans in Montenegro. Regards, Marianne

Leave a Reply